Ondersteuning startende ondernemers

Landbouwproject, Torkor, Ghana

In 2021 kreeg Stichting Their Voice een aanvraag voor de start van een landbouwproject in Torkor, Ghana. Torkor is een klein vissersdorp aan de rand van het Voltameer. Het valt onder de gemeente Kpando. Een lokale familie in het bezit van een groot stuk land aan het meer had de wens hier een landbouwproject te starten. De lokale groenten worden steeds duurder en de kwaliteit minder, omdat de beste producten geëxporteerd worden naar andere gebieden in Ghana en het aangrenzende land Togo. Het verbouwen van eigen producten is waardevol, daarnaast kan er op het land zo veel verbouwd worden, dat de familie er een inkomen mee kan werven. Doordat het land aan het Voltameer ligt, is er voldoende water beschikbaar wanneer er een goed irrigatiesysteem is. Het land is vruchtbaar aan het meer. Er kunnen hierdoor op snelheid verschillende soorten groenten verbouwd worden. Het project wordt door zes leden uit de familie uitgevoerd.

Winkel, Kpando, Ghana

Christiana en haar echtgenoot Joseph hebben in 2022 een tweeling gekregen. Tijdens de zwangerschap hadden zij niet de middelen om prenatale zorg te ontvangen. Christiana had een complexe bevalling na 34 weken zwangerschap. De eerste geboren baby kreeg tijdens de bevalling onvoldoende zuurstof en had extra zorg nodig. Beide baby’s hebben een week in het ziekenhuis gelegen voordat ze ontslagen werden. De ouders kunnen de ziekenhuisrekening niet betalen. Deze is door een weldoener in het ziekenhuis betaald. Joseph leidt aan epilepsie en kan geen werk vinden. Christiana heeft de zorg over de kinderen. Om toch in hun levensonderhoud te kunnen voorzien heeft het stel een aanvraag voor ondersteuning ingediend voor het opzetten van een levensmiddelenwinkeltje. Deze aanvraag is door het bestuur goedgekeurd en inmiddels draait de winkel goed.

Winkel en naai atelier, Cotonou, Benin

Gustave en Anita, hebben samen vier kinderen. Ze zijn al ruim 20 jaar gelukkig getrouwd en hebben allebei veel werkervaring in de ontwikkelingssamenwerking. Zo heeft Gustave jaren voor Terres des Hommes gewerkt en werkte Anita tot een aantal jaar na de geboorte van hun eerste kindje in een weeshuis in de hoofdstad van Benin, Cotonou. Door bezuinigingen zijn beiden hun baan kwijt geraakt. Hardwerkend als ze zijn, hebben ze altijd allerlei manieren gezocht om inkomen te werven voor hun gezin. Zo heeft Anita leren naaien, om zo kleding te kunnen maken en repareren aan huis. Gustave werkte enige tijd op projectbasis waar en wanneer mogelijk. In 2021 sloeg het noodlot toe en heeft Gustave meerdere hersenbloedingen gehad. Deze waren zo zwaar dat hij tot op heden halfzijdig verlamd is. Anita draagt zorg voor het gehele gezin, zo ook voor Gustave, en moet daarnaast inkomen zoeken. Zij ontvangen regelmatig financiele steun van vrienden en familie, maar willen daar niet van afhankelijk zijn. Anita heeft een winkelruimte gevonden naast de school waar hun kinderen naartoe gaan. Hier kan ze snacks en drinken verkopen tijdens de schoolpauzes en daarnaast kleding en schooluniformen maken en repareren voor de schoolkinderen. Ze kan haar eigen kinderen hier na school opvangen. Their Voice heeft dit gezin ondersteund met een startkapitaal voor de winkel en een jaar huur (inclusief electriciteit). Helaas heeft het gezin geen goede camera, dus zijn de foto’s niet scherp.